Over muziektherapie

Muziektherapie kan helpen jouw psychische en lichamelijke klachten te verminderen door het inzetten van ritme, melodie en harmonie. Muziek en samen musiceren zorgt dat je je beter zult voelen, doordat je op een andere manier je gevoel kan uiten dan in woorden. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen! We gaan samen improviseren op makkelijk bespeelbare instrumenten, luisteren naar muziek of maken bijvoorbeeld samen een lied in de stijl waar jij van houdt. Meer informatie over muziektherapie vind je hier.

 

Improviseren

Een belangrijk onderdeel van de muziektherapie van MuZijn is improviseren. Met improviseren kun je interactie hebben zonder daarbij te praten. Door te improviseren lok je ook je creativiteit uit en het zorgt ervoor dat je bezig met het hier en nu. Daardoor zit je minder 'in je hoofd'. Bij improviseren gebruik je je intuïtie en worden bewuste en onbewuste (denk)processen aan elkaar verbonden. Lastige of verborgen emoties kun je laten tonen en laten horen  zonder dat deze met woorden hoeven te worden uitgesproken.

Bij improviseren kies jij een instrument, bijvoorbeeld een Djembe.  Vervolgens mag jij bepalen wat je er op gaat spelen. Natuurlijk helpt de therapeut je hierbij. De therapeut kiest ook een instrument en sluit aan bij wat jij speelt. Stap voor stap verkennen jullie samen de mogelijkheden. De therapeut synchroniseert en kan ook spiegelen wat jij speelt en ruimte maken voor nieuwe ideeën. Behalve Djembe's staan de volgende instrumenten in de muziektherapieruimte: gitaar, elektrische piano, cajon-bongo, klankstaven, balafoon, kalimba, regenstok, oceandrum, shakers en andere kleine percussie-instrumenten. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen om te improviseren in de muziektherapie.

Werken met bestaande muziek - receptieve muziektherapie

Naast actief muziek maken met improviseren kan ook bestaande muziek jou helpen bij het verminderen van je klachten. Met receptieve muziektherapie luister je naar muziek en kijken we wat dat met jou doet en wat de muziek voor jou betekent. Welke muziek kan jou bijvoorbeeld helpen bij ontspannen, beter slapen of jou juist actiever en alerter maken? Omdat aan muziek ook vaak herinneringen zijn gekoppeld kan receptieve muziektherapie helpen bij het omgaan met emoties en verwerken van bijvoorbeeld verlies.

Songwriting
Soms kan het fijn zijn om via een lied uiting te geven aan je gevoelens en ervaringen. Dit kan je voor jezelf doen of als middel om iets te delen met een ander. Het kan een manier zijn om dat wat je moeilijk vindt te zeggen tegen een ander op een krachtige en heel persoonlijke manier over te brengen aan een ander. Bij songwriting gaan we samen aan de slag met thema’s die voor jou belangrijk zijn. We verwerken deze in een songtekst en zoeken er een passende melodie of rap bij. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar muziek in een stijl die bij jou en de songtekst past. Als de song af is dan nemen we deze op zodat je deze kunt terugluisteren en, als je dat wil, delen met anderen. Jou inbreng bij het inspelen of zingen van de song bepaal je zelf.